Zweden begonnen met jacht op de wolf: ‘Grootste populatie in moderne tijd’

image_pdfimage_print

Zweden is maandag begonnen aan een grote jacht op de wolf. Van de 460 die er nu in het land leven, mogen jagers er de komende maand 75 doden. Dierenrechtenactivisten protesteren tegen de beslissing: ze vinden dat de jacht het voortbestaan van het dier op het spel zet.

 

De Britse krant The Guardian volgde maandag 200 jagers die met honden aan de jacht zijn begonnen. Het gaat om de grootste wolvenjacht in Zweden sinds de herinvoering van de jachtvergunning voor de dieren in 2010. Van middernacht tot zonsondergang trekken de jagers de komende maand door bossen verspreid over heel Zweden.

“De jacht is absoluut noodzakelijk om de toename van het aantal wolven af te remmen”, vertelde Gunnar Glöersen van de Zweedse vereniging voor de jacht tegen de Zweedse tv-zender SVT. “De wolvenpopulatie is de grootste die we in de moderne tijd hebben gehad.”

Tegenstanders probeerden de jacht maandag te verstoren

Dierenactivisten vinden het onbegrijpelijk dat Zweden toestemming heeft gegeven voor het jagen. Volgens hen zijn wolven erg belangrijk in de voedselketen en voor de biodiversiteit.

“Het doden van een kwart van de populatie door de jacht heeft negatieve gevolgen voor dier en natuur”, zei Marie Stegard, de voorzitter van de anti-jachtgroep Jaktkritikerna. “Het is funest voor het hele ecosysteem.”

Volgens SVT probeerden activisten maandag de start van de jacht te verstoren. Dat is ze niet gelukt. De zender schrijft dat er verspreid over de jachtgebieden inmiddels tien wolven zijn gedood. Sinds 2010 zouden er bij andere jachtpartijen in totaal 203 wolven zijn gedood.

Waarom zien we de wolf nu opeens in woonwijken verschijnen?

Reacties zijn gesloten.