Wolf valt voor de 1e keer man aan in Drenthe

image_pdfimage_print

In het Drentse Wapse is zondagochtend een schapenboer gebeten door een wolf. Het dier is uren later door de politie doodgeschoten, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. De schapenhouder is met nog onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Het is de eerste keer sinds de terugkeer van de wolf in Nederland dat een mens is gebeten door een wolf.

De schapenhouder zag ergens tussen 7.00 en 8.00 uur dat de wolf zijn schapen aanviel. Hij stormde naar buiten om de wolf weg te jagen en daarop beet het dier de boer. Het is op dit moment niet duidelijk hoe het met de boer gaat.

Na het incident gaf de locoburgemeester van Westerveld (waar Wapse bij hoort) opdracht om de wolf dood te schieten. Dat is volgens de politie enkele uren na het voorval gebeurd. De wolf was toen nog in het veld waar hij de schapen aanviel, zegt een woordvoerder van de gemeente Westerveld.

De burgemeester van Westerveld is zondagochtend langsgegaan bij de familie van de schapenhouder. De doodgeschoten wolf is weggebracht voor onderzoek.

In Drenthe leven twee wolvenparen. Een van die paren heeft ook jongen. Daarnaast zwerven er soms ook andere wolven door de provincie. Het is nog niet bekend welke wolf de schapenhouder heeft gebeten.


Het Inter provinciaal wolvenplan geeft de navolgende omschrijving aan over het verjagen van wolven.

Verjagen

Het begrip verjagen behoeft nadere toelichting. Verjagen is een maatregel die het dier (de wolf) doet vluchten. Deze maatregel brengt het dier niet in gevaar en/of verwondt het dier niet wezenlijk. Voor alle gevallen geldt dat de in te zetten middelen in de betreffende situatie proportioneel dienen te zijn.

We onderscheiden drie vormen van verjaging:

 1. Verjagen van eigen terrein of uit eigen buurt om gevaarlijke situaties te voorkomen.
  Dit is bij de wet niet verboden, hier is dus geen toestemmingsbesluit, zoals een ontheffing voor nodig. Verjaging mag bijvoorbeeld met geluiden of visuele
  middelen. Het is niet toegestaan de wolf te verwonden. Wanneer de gevaarlijke situatie is verholpen, moet het verjagen gestaakt worden, de wolf mag niet worden opgejaagd of achtervolgd.
 2. Verjagen van wolven die we bang willen maken voor mensen, negatief conditioneren.
  Dit is bij de wet verboden, hiervoor is dus een toestemmingsbesluit nodig. Bij verlening van het toestemmingsbesluit moet worden aangetoond dat het in te zetten middel effectief en proportioneel is.
 3. Verjagen vanuit zijn wolven-leefgebied.
  Dit is wettelijk verboden.Hiervoor is een toestemmingsbesluit, zoals een ontheffing voor nodig. Bij verlening van dat besluit zullen zwaarwegende argumenten moeten worden aangedragen waaruit blijkt dat verjaging uit het gebied noodzakelijk is.

Reacties zijn gesloten.