Achtervolgd door 3 wolven

image_pdfimage_print

Berkay (26) werd achtervolgd door drie wolven: ‘Dit kon fataal aflopen’ Bekijk hier hoe Berkay de bewuste avond herbeleeft:
 
OTTERLO – “Mijn vriendin heeft slapeloze nachten”, vertelt Berkay Sahin (26) ruim een week nadat een fietsuitje op Het Nationale Park De Hoge Veluwe hem angstige minuten vol adrenaline bezorgden. De Almeloër zegt oog in oog te hebben gestaan met drie wolven. “Dit kon fataal aflopen”, zegt hij.
Het was vlak voor sluitingstijd toen Berkay met een vriendin per abuis naar de verkeerde parkuitgang in Hoenderloo fietste. Het werd al donker en de twee besloten alsnog naar de juiste uitgang in Schaarsbergen te trappen. “Ineens stond daar een wolf.”
“Hij stond op vier, vijf meter afstand. Mijn vriendin was helemaal in paniek. Ik dacht: hij wil de confrontatie aangaan. Die wil helemaal niet weg.” Heel anders dan op filmpjes die eerder verschenen van wolven die vlakbij mensen kwamen, meent Berkay. Daarop is te zien dat de wolf vaker in de buurt van wandelaars en fietsers lijkt te komen, vooral op de Hoge Veluwe.

Sluiphouding met kop omlaag

De situatie was anders dan bij het gezin waarbij een wolf dichtbij in de buurt kwam. Berkay: “Hij stond in een sluiphouding met de kop omlaag en stapte langzaam op ons af.” Een filmpje heeft Berkay niet gemaakt: “Wanneer je leven op het spel staat, denk je niet aan bewijsmateriaal.”
Door te stampen en zwaaien met de fiets zegt Berkay de wolf te hebben verjaagd. In paniek wegfietsend liep het duo schaafwonden op. Niet door de wolf, maar tijdens hun vlucht vielen ze een paar keer van hun fiets. Berkay laat foto’s van de verwondingen zien, maar deelt ze niet met de buitenwereld: “Ik houd ze liever privé”.

Opeens drie wolven

Angstig belde Berkay het alarmnummer, nadat het nummer van het nationale park onbeantwoord bleef. Het was inmiddels na sluitingstijd. Hij kreeg instructies om het oproepsignaal van zijn telefoon luid aan te zetten. Verderop richting de uitgang hoorden de vrienden geritsel: Op slechts een paar meter afstand renden drie wolven achter ze aan.
“Met m’n fiets kon ik geen weerstand bieden tegen drie wolven”, zucht Berkay. “Met de zaklamp van zijn telefoon scheen ik in hun ogen. Na enkele seconden verminderden ze hun snelheid. Uiteindelijk stopten ze.”

Aangifte politie

Eenmaal terug bij hun auto barstte Berkays vriendin, die liever anoniem blijft, in tranen uit. “Ze heeft er nog steeds slapeloze nachten van. Het was bizar: je wordt niet elke dag belaagd door een groep wilde wolven.”
Diezelfde avond had het tweetal nog contact met een boswachter van de Hoge Veluwe. Het park, dat bevestigt dat er die avond inderdaad een incident tussen bezoekers en een wolf plaatsvond, adviseerde het tweetal om aangifte te doen bij de politie. Berkay deed een melding, maar de politie kan dit desgevraagd niet aan Omroep Gelderland bevestigen. De Almeloër kan de omroep het proces verbaal laten zien dat op het politiebureau in zijn woonplaats is opgesteld.
Als natuurliefhebber, die in zijn jeugd vele boeken over de wolf verslond, had Berkay nooit gedacht in zo’n hachelijke situatie terecht te komen. “Stel je voor dat we een klein kind bij ons hadden, helemaal in paniek. Wellicht was het dan fataal afgelopen.”

Reacties zijn gesloten.