Debat over wolven in Nederland dreigt in ruzie te ontaarden

image_pdfimage_print

DD: 06 juli 2022 Bron:  RTL-Nieuws

De discussie tussen voor- en tegenstanders van de aanwezigheid van de wolf in Nederland, dreigt te ontaarden in een flinke ruzie. De standpunten verharden en op sociale media is veel frustratie, boosheid en onmacht te lezen. Inwoners van het platteland hebben het gevoel dat ‘stadse mensen’ zich ermee bemoeien en zijn daar boos over.

Dat concluderen onderzoekers, die met 35 betrokken organisaties hebben gesproken over de toekomst van de wolf in Nederland. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en het International Fund for Animal Welfare (IFAW) hadden opdracht gegeven tot het onderzoek.

Een blik op Twitter levert inderdaad een vloed aan hashtags over het onderwerp op. Daar zitten ‘beschaafde’ namen bij zoals #welkomwolf en #nederlandnietwolfwaardig, maar ook minder vriendelijke zoals #wolvenmoord en #wolfverraders.

‘Explosief thema’

Beide organisaties zijn ogenschijnlijk tegenpolen, maar proberen samen te voorkomen dat emoties uit de hand gaan lopen. “De aanwezigheid van de wolf is een potentieel explosief thema”, aldus Willem Schimmelpenninck van der Oije, directeur van de Jagersvereniging.

Volgens de onderzoekers zijn vrijwel alle 35 organisaties bereid met elkaar in gesprek te gaan over de wolf. Daaronder zijn Het Nationale Park De Hoge Veluwe, een fel tegenstander van de wolf, en FREE Nature en De Faunabescherming, juist grote voorstanders van de wolf in Nederland.

Reacties zijn gesloten.