Duitse deelstaat Beieren laat ruimte voor afschot van wolven

image_pdfimage_print
 
 
In Duitse deelstaat Beieren zijn sinds 1 mei vrij soepele regels van kracht voor de afschot van wolven. Als een roofdier een schaap of ­ander vee aanvalt, mag de wolf via afschot worden bestreden. De nieuwe Beierse wolvenverordening streeft twee centrale doelen na. De bescherming van mensen komt op de eerste plaats. Daarnaast is de verordening aangepast om schade in de landbouw te voorkomen.

In het belang van de gezondheid van de mens zijn eenvoudigere uitzonderingen mogelijk voor het afschrikken en verwijderen van wolven met gedragsproblemen. Concreet worden verschillende punten genoemd die als voorwaarde worden beschouwd voor het verlenen van een vergunning voor afschot. 

Ernstige landbouwschade is lastig te voorkomen in graasgebieden die niet of redelijkerwijs niet afgeschermd kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld alpenweiden waar het moeilijk of in het algemeen onmogelijk is om kuddes te beschermen met een eenvoudige omheining. Als wolven hier vee verwonden of doden, kan een wolf die wordt aangetroffen worden gevangen, afgeschrikt of gedood.

 

bron: BR24, 01/05/2023

Reacties zijn gesloten.