E-collar (stroomstootapparatuur) bij honden verboden per 1 januari 2022

image_pdfimage_print

Verbod

Het gebruik van stroomstootapparatuur (e-collar) om (jacht) honden ongewenst gedrag af te leren bij het trainen of gebruik tijdens jacht is per 1 januari 2022 verboden.

Stroomstoten bij honden kunnen leiden tot angst, stress, agressiviteit, fobie en blijvende aantasting van de vertrouwensband tussen eigenaar en hond. Omdat het welzijn van honden voorop staat wordt het gebruik van stroomstoten bij van honden verboden. Het verbod geldt voor alle apparatuur waarmee stroomstoten aan honden afgegeven kunnen worden. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stuurt het besluit vandaag naar de Eerste- en Tweede Kamer.

Sommige eigenaren van honden gebruiken stroomstootapparatuur voor het afleren van ongewenst gedrag van de hond, zoals opspringen, blaffen of tijdens de jacht om de hond terug te kunnen roepen in een gevaarlijke situatie. Ook wordt stroomstootapparatuur structureel ingezet bij het trainen van honden voor bepaalde sporten zoals de jacht en voor trainen van politiehonden. Honden kunnen hierdoor pijn of letsel ervaren. Bovendien is aangetoond dat er alternatieve manieren zijn om honden te trainen, waarbij het gebruik van deze apparatuur niet nodig is.

Het gebruik van apparatuur aan de halsbanden, die alleen geluid of trillingen produceren en geen stroomstoten afgeven, vallen niet onder het verbod. Deze kunnen gewoon worden gebruikt.

Uitzonderingen

Het gebruik van stroomstootapparatuur mag alleen nog voor diergeneeskundige handelingen zoals het maken van röntgenfoto’s, CT-scans en het behandelen van tumoren bij honden.

Ook voor bepaalde overheidstaken op het gebied van veiligheid en openbare orde kan een uitzondering gelden. zoals bij de uitvoering van de taak van de politie of de politietaken van de Koninklijke marechaussee, voor zover het met dat gebruik beoogde doel dit rechtvaardigt en dat doel niet op een andere wijze kan worden bereikt. Bijvoorbeeld het kunnen blijven inzetten van een specifieke hond voor geheime missies.

Handhaving

Het verbod op het gebruik van stroombanden zal worden gecontroleerd door de NVWA, Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), of politie. De invoering van het verbod is 1 januari 2022.

Reacties zijn gesloten.