Update AVP Duitsland en Europa juni 2022

image_pdfimage_print

Aantal besmettingen Afrikaanse varkenspest in Europa stijgt

Het aantal besmettingen met Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen blijft oplopen, zowel in Duitsland als in Italië, Polen en andere Oost-Europese landen.

Terwijl er tot begin juni geen uitbraken van Afrikaanse varkenspest waren op varkensbedrijven, zijn er Polen toch al vier varkensbedrijven besmet geraakt. De derde besmetting met Afrikaanse varkenspest in Polen is op 15 juni vastgesteld op een bedrijfje met twee varkens. Het dorp Mycielin waar de besmette varkens werden gehouden, ligt hemelsbreed op 50 kilometer van Duitsland in de provincie Lubuskie. De vierde uitbraak is op 16 juni vastgesteld op een bedrijf met 74 varkens in het dorp Naguszewo in de provincie Ermland-Mazurië in het oosten van Polen.

In Noord-Italië is het aantal besmette zwijnen opgelopen naar 154 waarvan 97 in Piëmonte en 57 in de provincie Ligurië. Bij Rome zijn tot nu toe 36 besmette zwijnen gevonden. Naast het ene besmette bedrijfje zijn nog geen nieuwe besmettingen bij varkens vastgesteld. In de provincie Rieti blijft het bij één besmet wilde zwijn.

Animal Disease Information System

In Polen zijn volgens het Europese Animal Disease Information System (Adis) al 1.224 besmette wilde zwijnen gevonden.

Andere landen waar veel met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen zijn gevonden, zijn Hongarije met 374 besmette zwijnen, Slowakije met 347 besmette zwijnen, Roemenië met 312 besmettingen en Letland met 265 besmettingen. In Roemenië is het aantal besmettingen onder de varkens het hoogst met 164 besmette vooral backyardbedrijven.

Duitsland

In Duitsland stijgt het totaal aantal bewezen gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) met 12 tot in totaal 3.990. Er waren negen nieuwe gevallen in Brandenburg en slechts drie in Saksen.

Afrikaanse varkenspest in Mecklenburg-Vorpommern

In de regio Spree-Neisse werd buiten de witte zone een aan AVP overleden big gevonden. Het terrein ligt nabij het dorp Bärenklau, ongeveer 400 meter achter het bestaande dubbele hekwerk dat de witte zone omsluit. Het gebied rond het nieuwe terrein is nu direct omheind met nog eens 20 kilometer hekwerk.

Reacties zijn gesloten.